Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lima dvou tváří

Na první pohled vás peruánské hlavní město asi nijak zvlášť neohromí. Je obklopeno chudým předměstím a šedivými zaprášenými městskými čtvrtěmi. Pokud se ale tímto faktem nenecháte odradit, budete postupně odkrývat jeho krásná zákoutí v oblasti starého koloniálního centra.

Lima byla v minulosti snad nejkrásnějším španělským městem v celé Jižní Americe a velkou část svého tehdejšího půvabu se jí podařilo dochovat dodnes. Byla také vládním sídlem celého Peru a dnes v ní žije necelých 9 milionů obyvatel. Nutno však říct, že více než polovina z nich žije v chudobě a špatných podmínkách, bez elektřiny, bez vody a kanalizace. I tyto chudinské čtvrti tzv. „pueblos jovenes“ však na návštěvníky působí velmi silnou atmosférou a svým specifickým půvabem. Lima je prostě městem kontrastů, kde spolu bohatství i chudoba bezprostředně sousedí. Před příjezdem do Limy proto raději nemějte žádná očekávání a představy a berte město takové jaké je.

I když je Lima obrovským velkoměstem, panuje zde klidná a uvolněná atmosféra. Její tempo udávají hlavně peníze, proto když je máte, můžete si zde dosytnosti užívat a koupit si na co si vzpomenete. Kvůli neustále stoupajícímu počtu obyvatel se zvláště v chudinských předměstích zvyšuje kriminalita, která se bohužel pomalu přesouvá i na mnohá náměstí a do centra města. Je proto třeba si v Limě dávat pozor na kapsáře, pro které jsou turisté snadnou obětí.

I přes tyto neduhy dokáže Lima návštěvníky okouzlit natolik, že zde zůstanou po mnoho dní, ti ostatní ji jen bez zájmu projedou. To je ovšem velká škoda, protože Lima má návštěvníkům opravdu co nabídnout. Je to jedna z největších pokladnic kultury a národního dědictví v celé zemi. Staré koloniální centrum je velmi elegantní a pyšní se řadou zajímavých památek, muzeí, galerií a kulturních institucí. Centrum je tak i se svými spletitými uličkami neustále udržováno v čistotě a prvky koloniální architektury se mísí s moderními stavebními prvky 21. století.

Okouzlující jsou zdejší koloniální kostely, honosná šlechtická sídla a bohaté čtvrti jako Barranco nebo Miraflores. Do Miraflores se během posledních několika desetiletí přestěhovala většina obchodních společností a drahých obchodů, čtvrť je totiž velmi populární a moderní.  Podle obyvatel Limy je to dokonce hlavní centrum veškerého společenského dění, noční zábavy a bujarého života. Staré město je oproti tomu plné unikátních domů a paláců, jejichž zdi jsou zdobeny ornamentálně vyřezávanými balkóny a pyšní se také krásnými barokními fasádami.

Historie města sahá do roku 1535, kdy bylo založeno španělským dobyvatelem Franciscem Pizzarem. Ten ji pojmenoval Ciudad de los Reyes, což v překladu znamená Město králů. Lima se začala budovat na strategicky významném místě, v blízkosti přístavu, mohutné řeky a horského masívu And. Nejdříve vzniklo hlavní náměstí a v polovině 16. století se město začalo rozrůstat do všech světových stran. V roce 1551 vznikla v Limě nejstarší univerzita celého kontinentu – San Marcos, roku 1563 pak bylo vystavěno divadlo. Velkou ranou bylo pro město silné zemětřesení, které jej postihlo v roce 1746 a způsobilo smrt více než 5000 obyvatel. Po této katastrofě zůstalo v centru města stát pouhých 20 budov, zbytek byl srovnán se zemí.

O jakési zmrtvýchvstání Limy se zasloužil především peruánský vícekrál Amato. Ten ji nechal kompletně znovu vybudovat, navíc vznikly široké bulváry, nádherné zahrady, rokoková sídla a moderní palácové salóny. Do města se poté přistěhovali bohatí statkáři a šlechta. Od roku 1821, kdy bylo Peru vyhlášeno nezávislým státem, je Lima hlavním a zároveň největším městem této nádherné jihoamerické země. V letech 1919 až 1930 prošlo celé město velmi náročnou a nákladnou rekonstrukcí a došlo k jeho oživení. Roku 1988 bylo historické centrum města zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Dnes je to kosmopolitní a vitální hispánské město, kde žije pestrá směsice lidí a životních stylů.


Autor: Antonio

V samotném srdci Limy se rozprostírá koloniální náměstí Plaza Mayor, někdy nazývané také Plaza de Armas. Na Plaza de Armas stojí  Palacio de Gobierno, sídlo peruánského prezidenta a také nádherná limská katedrála. Celé náměstí je upravené, čisté a krásné. V katedrále se nachází Muzeum církevního umění a pokladů, kde jsou vystavena malířská díla 17. a 18. století. Nedaleko katedrály je situován arcibiskupský palác, jenž byl v roce 1924 kompletně přestavěn.

Trochu stranou od hlavního náměstí stojí kostel a klášter Santo Domingo z roku 1549. Mezi největší památky kostela patří hrobka svaté Rózy Limské a sv. Martina de Porres. Náměstí Plaza de Armas sousedí s o trochu modernějším náměstím Plaza San Martín, které nese jméno zakladatele republiky Peru a je symbolem období první republiky.

Jednou z nejpřitažlivějších památek hlavního peruánského města je bezesporu Muzeum zlata sídlící na jeho okraji. Prohlédnout si zde můžete velké množství zlatých předmětů z doby Incké říše, ale také všechny možné exponáty mající značnou historickou hodnotu – od textilií, přes keramiku až po mumie kultury Nazca. Oblíbená je také keramická sbírka předincké močické kultury. Kromě Muzea zlata se v této části města nachází ještě mnoho dalších významných muzeí a galerií, jako je třeba Národní archeologické muzeum antropologie a historie Peru nebo Muzeum národa.

Lima dnes nabízí nepřeberné množství památek a zajímavých lokalit, proto byste si na její prohlídku měli vymezit alespoň několik dní. Uvidíte, že času, který zde strávíte, nebudete litovat. Pokud si budete chtít odpočinout od ruchu velkoměsta, stačí se vydat k nedalekému oceánu, kde na vás čekají kilometry písečných pláží. Můžete si zde užívat relaxace a přitom poslouchat šumění oceánu. Pobyt ve městě vám zpříjemní také místní obyvatelé, kteří jsou velmi milí, vstřícní a jejich pohostinnost nezná hranic. Nebude to dlouho trvat a zajisté na vás přenesou svůj uvolněný přístup ve stylu „maňana“, což pro ně znamená, že na vše je dost času. Nakonec zjistíte, že se vám odtud vlastně ani nechce odjet, v Limě prostě člověk nesmí dát na první dojem.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 378 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Peru

Originální zájezdy do Latinské Ameriky za dostupné ceny. Dovolená zaměřená na zážitky, relaxaci a poznání s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko