Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Machu Picchu - omylem odkryté tajemství

V Peru snad není jiné místo, které by v lidech budilo větší úžas a tolik přitahovalo turisty právě jako Machu Picchu. Okouzluje návštěvníky nejen svým umístěním, ale i precizností inckých stavitelů, kteří si dali záležet opravdu na každém detailu tohoto předkolumbovského kultovního města.

Město Machu Picchu bylo vystavěno z bílé žuly před zhruba 700 lety, přibližně 400 metrů nad údolím řeky Urubamba. Tato incká citadela je situována vysoko v peruánských Andách, mezi dvěma špičatými vrcholky. Leží v nadmořské výšce 2430 metrů, která z netrénovaných Evropanů doslova vysává veškerou energii. Je obklopeno tmavě zelenými kopci porostlými bujnou vegetací a v dálce je možné pozorovat zasněžené vrcholky ledovců, které dotvářejí unikátní kulisu tohoto architektonického skvostu Inků. Pokud přijdete hned ráno, vyhnete se davu návštěvníků a můžete nasávat silnou atmosféru tohoto tajuplného města.

Proč bylo město vystavěno v tak nepřístupném terénu a právě na tomto místě zůstává pro vědce a archeology stále záhadou. Inkové uctívali Boha Slunce jménem Inti a tak se historici domnívají, že lidé chtěli být blíže svému božstvu. Jednou z teorií je, že se vládce Inka Pachacutec nechal ovlivnit astronomickými a geografickými zajímavostmi, které jsou s místem spojeny a v polovině 15. století zde nechal vybudovat město. Kromě toho tady byla i půda vhodná pro pěstování nejrůznějších plodin, tudíž se dalo místo považovat za ideální pro život. Díky úrodné půdě i okolní rozmanité krajině se z Machu Picchu začalo postupně stávat důležité hospodářské centrum. Velmi rychle zde vyrůstaly nové chrámy, paláce a v dobách největšího rozkvětu žilo ve městě kolem tisíce lidí. Byli však značně izolovaní od okolního světa, proto vše, co potřebovali k životu, si museli obstarat sami.

Incké dílo je o to pozoruhodnější, když si uvědomíme, že veškerý materiál na jeho výstavbu sem musel být dopraven z horských vrcholků. Žula byla opracována bronzovými nástroji a vyhlazena pískem, aby do sebe jednotlivé kusy dobře zapadaly bez jakýchkoliv pojiv. Ani dnes, po tolika staletích není na stavbě patrné působení povětrnostních vlivů ani nijak výrazné opotřebení. Mezi kameny se vám nepodaří zasunout ani list papíru – tím jsou známé všechny incké stavby na území Peru.

 
Autor: tblockey

Machu Picchu bylo opuštěno někdy v 16. století a od té doby jen chátralo, až jej nakonec úplně pohltila okolní džungle. Světlo světa znovu spatřilo až 24. července roku 1911, kdy jej objevil americký vědec Hiram Bingham. Do té doby o městě vědělo jen několik místních indiánů a osadníků žijících v jeho okolí. Bingham tehdy učinil nevídaný objev, který se navždy zapsal do historie i archeologie. Paradoxem však je, že vědec vůbec nehledal Machu Picchu, ale ztracené incké město Vilcabamba, které bylo v minulosti posledním útočištěm Inků před nájezdy španělských dobyvatel. Bingham byl však přesvědčen, že se jeho expedice podařila a slavil úspěch s teorií o městě Vilcabamba. Teprve ve 40. letech 20. století byla jeho teorie vyvrácena vědci, kteří v Machu Picchu prováděli rozsáhlý archeologický výzkum. Nalezené artefakty a odkryté stavby vyloučily, že by se jednalo o ztracenou Vilcabambu.

O Machu Picchu se tak začalo hovořit jako o nejzachovalejším inckém městě a zemědělském centru, jehož úkolem bylo zásobování města Cusco kukuřicí a mnoha dalšími plodinami. Machu Picchu mělo to štěstí, že bylo po mnoho let ukryto pod vrstvou kamení, hlíny a okolní rozmanité flóry, proto uniklo pozornosti španělských kolonizátorů.

Mezi nejvýznamnější stavby města patří Chrám slunce – jde o půlkruhovitou věž, před kterou se nachází veliký balvan. Ten sloužil jako oltář a zároveň označoval vchod do posvátné jeskyně známé jako Královská hrobka. Když nastane slunovrat, procházejí oknem sluneční paprsky a na noční obloze je vidět souhvězdí Plejád, které jsou v incké astrologii důležitým prvkem. Uprostřed zřícenin se nachází velká stavba Chrámu se třemi okny, jenž je součástí obrovského komplexu rozkládajícího se v okolí Posvátného nádvoří.

Jedním ze šperků Machu Picchu je kámen Intihuatana, jehož název by se dal přeložit jako „Místo, kde je připoutáno slunce“. Kámen sloužil k náboženskému obřadu konanému při zimním slunovratu, kdy se Inkové snažili zastavit slunce na jeho dráze a zabránit mu, aby zmizelo z oblohy. Intihuatana je obrácen čelem k Posvátnému nádvoří, řece Urubamba a posvátnému vrcholku Huayana Picchu. Na něj se můžete jako turista vypravit po úzké pěší stezce, kterou jde zdolat vytrvalou chůzí přibližně za hodinu. Jedinečný panoramatický výhled na celou oblast, včetně řeky Urubamba a vrcholků okolních hor se vám rovněž naskytne, když vyšplháte na vrcholek hory Wayna Picchu dominující městu.

Asi 400 metrů pod vrcholkem Huayana Picchu odbočuje cestička k tajemnému Chrámu měsíce. Pokud byste se k němu chtěli vydat, je dobré si najmout průvodce. Jde totiž o jeskyni, kam nevedou obvyklé turistické trasy a musíte počítat s tím, že v tak vysoké nadmořské výšce nejsou výstupy ničím jednoduchým. Pokud vytrváte, budete odměněni jedněmi z nejkrásnějších a nejpracnějších inckých reliéfů na Machu Picchu, které poskytují jasné svědectví o významu tohoto chrámu. Ve městě najdete ještě mnoho dalších zajímavých staveb, z nichž každá měla v minulosti svůj význam a účel. Vyplatí se proto si Machu Picchu projít beze spěchu a vychutnat si každé jeho zákoutí.


Autor: discosour

K ruinám se nejlépe dostanete z Cusca, odkud jezdí vlak do městečka Machu Picchu Pueblo, dříve známé jako Aguas Calientes. Odtud už jezdí nahoru k městu pravidelné autobusy, ale naleznete zde i četné hotely, restaurace a obchody, proto je možné zde zůstat i několik dní. Ti vytrvalejší přichází ke zříceninám po světově proslulé turistické stezce Inca Trail, která prochází národním parkem Sanctuario Histórico de Machu Picchu a končí právě v zapomenutém městě.

Ať už přijdete k Machu Picchu odkudkoliv, jeho návštěva ve vás bezesporu zanechá jedinečné vzpomínky. Je zde vidět nesporné úsilí, jaké věnovali Inkové na jeho výstavbu. To také svědčí o tom, v jaké velké úctě jej jeho tvůrci chovali. Ne nadarmo bylo dne 7. července roku 2007 zařazeno Machu Picchu na seznam Nových sedmi divů světa.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 19 284 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Peru

Originální zájezdy do Latinské Ameriky za dostupné ceny. Dovolená zaměřená na zážitky, relaxaci a poznání s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko