Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nazca – když bohové malují

Peru je zemí, která je opředena mnoha tajemstvími a nerozluštěnými záhadami, které nedávají vědcům spát. Jedním z nejpodivnějších míst je bezesporu oblast Nazkaských linií pokrývajících peruánskou náhorní plošinu. Na cca 500km2 se vyskytuje více než 300 roztodivných obrazců.

Náhorní plošina rozkládající se na půl cesty mezi Limou a Arequipou byla v období přibližně 200 př. n. l. – 800 let n. l. zemědělsky hojně využívána indiány kmene Nazca. Bohužel se o této kultuře nedochovalo mnoho informací, žádné písemné památky a samotný zánik civilizace nám není zcela vyjasněn. Dnes můžete z ptačí perspektivy v nehostinné krajině skalnaté Pampy de San José pozorovat zvířecí postavy a geometrické tvary, které jsou zajímavé především tím, že je tvoří jedna jediná nepřerušená čára. Přitom některé z obrazců jsou velmi složité a dosahují délky až 200 metrů. Žádný z obrazců zde nenajdete dvakrát, každý je unikátní a naprosto originální. Vyobrazen je zde například kolibřík, opice, pavouk, ale také mnohá další zvířata, hmyz, ryby a ptáci. K čemu sloužily a jak vlastně obrazce vznikly, o tom se lidé doposud jen dohadují. 

Nazca, Peru

Existuje řada teorií o jejich významu. Možná sloužily jako určitý druh zemědělského kalendáře, nebo jako posvátné stezky či důležité obranné pozice. Jedna z verzí dokonce hovoří o tom, že jsou linie starodávné běžecké dráhy, které sloužily sportovcům při dávných sportovních kláních. Patrně nejvíce přijímanou teorií však je, že obrazce měly rituální náboženský význam a sloužily jako způsob komunikace s nadzemskými bohy nebo jako obětina božstvům. Jako první tuto teorii rozvinul kontroverzní švýcarský spisovatel a záhadolog Erich von Däniken. Ten se proslavil především svými četnými knihami, v nichž popisuje, jaký vliv měly zásahy mimozemských civilizací do historie člověka.

A jak takové obří obrazce vznikaly? Údajně musel být z pampy odstraněn veškerý porost a následně i těžké balvany. Krajina tak byla zbavena tmavšího vulkanického povrchu a odhalen zůstal jen jemný pouštní prach tvořící podklad pampy. Linie pravděpodobně vznikaly jen pomocí tří rákosových kůlů a provazu, přesto je přímka jimi vytvořená dokonale rovná. Vědci si také pokládali otázku, za jak dlouho mohlo trvat, než byl tak velký obraz vytvořen. Proto byl v minulosti proveden zajímavý pokus: žáci z místní školy se pokusili postavit vlastní linii a díky jejich práci mohlo být spočítáno, že zhruba tisícovce zručných dělníků by stavba takového obrazce zabrala pouhých pár týdnů.

Nazca, Peru

Jednou z největších odbornic na linie v Nazce byla Marie Reicheová, která na jejich rozluštění nepřetržitě pracovala od roku 1946 až do své smrti v roce 1998. Držela se teorie, že tyto linie představují astronomický kalendář závislý na uspořádání a pohybu nebeských těles. Soudila tak podle toho, že všechny vyspělé kultury žijící na území Střední a Jižní Ameriky kladly obrovský důraz na vědomosti z oblasti astronomie. V dobách, kdy Marie Reicheová začala se svým výzkumem, byly na koncích některých linií zapíchnuté ještě dřevěné kůly, které údajně označovaly nejvhodnější pozice pro pozorování hvězd. Mezi další vědce, kteří se zajímali o jedinečné obrazce v pampě, patřili Američan Gerald Hawkins a Tony Morrisson. Oba měli své další teorie, které se zaujetím zkoumali a rozvíjeli.

Jedním z nejoblíbenějších výletů, který je však poměrně drahý, je přelet planiny Nazca v malém vyhlídkovém letadle. Zažijete fantastickou podívanou a budete nasávat tajuplnou atmosféru jednoho z nejpodivuhodnějších míst v celém Peru. Výlet bude nezapomenutelným zážitkem, který se vám zaručeně vryje do paměti. Letenka vyjde na 25 až 70 dolarů na osobu v závislosti na sezóně, délce letu a počtu lidí. Nejvhodnější dobou pro výlet jsou brzké ranní hodiny, kdy jsou linie nejlépe viditelné.

Nedaleko obrazců se rozkládá stejnojmenné koloniální město Nazca, které je svým návštěvníkům příjemným útočištěm a rozhodně stojí za prozkoumání. Díky blízkosti linií se město poměrně rychle rozvíjí a prosperuje z turistického ruchu. Při procházce městečkem si nenechejte ujít skvělé muzeum Museo Antoni / Centro Italiano Archeologico, nebo stále populárnější muzeum Casa Museo Maria Reiche. Muzea vystavují unikátní sbírky s tematikou vývoje nazkaské kultury. V centru Nazcy se rozkládá náměstí Plaza de Armas, kam vede hlavní ulice Jirón Bolognesi. Incké zříceniny Paredones ležící jižně od města jsou také jednou z hlavních atrakcí pro návštěvníky, kteří přicházejí z nejrůznějších koutů světa.

Nazca, Peru

V roce 1996 postihlo město mohutné zemětřesení, při kterém se zřítila téměř polovina všech budov, a zahynulo 10 lidí. Dalších 300 osob pak bylo zasypáno půdou v nedalekých dolech. Díky rozsáhlé rekonstrukci a nejrůznějším přestavbám již není po této katastrofě ani památky. Nejlépe uděláte, když do Nazcy přijedete v září, kdy celé město žije oslavami konajícími se na počest Panenky Guadelupské. Také v květnu se však můžete zúčastnit dalších významných náboženských svátků, jako je třeba Fiesta de las Cruces.

- jap -

Další články z Peru:
Machu Picchu – splněný sen
Cuzco – pupek světa z jiného úhlu pohledu
Za tancem do Urubamby, aneb jak se Peruánci baví
Sacsayhuaman – duchovní centrum Inků
Pisac – menší brácha Machu Picchu

Článek byl zobrazen 13 928 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Peru

Originální zájezdy do Latinské Ameriky za dostupné ceny. Dovolená zaměřená na zážitky, relaxaci a poznání s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko