Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Novodobé divy světa – Machu Picchu

Nejznámější a nejnavštěvovanější památkou v Peru je incké město Machu Picchu. Tato památka každoročně přitahuje statisíce návštěvníků z různých koutů světa - ze všech archeologických nalezišť v Jižní Americe má totiž nejúchvatnější polohu i architekturu.

Machu Picchu stojí vysoko v Andách již více jak 700 let, přesné datum vzniku však není známo. Podle jedné z teorií nechal Machu Picchu postavit vládce Inka Pachacutec. Nacházela se zde totiž půda vhodná pro pěstování nejrůznějších plodin a tak se dalo místo považovat za ideální pro život. Z města se postupem času stalo důležité hospodářské centrum, vyrůstaly zde nové chrámy, paláce a v dobách největšího rozkvětu mělo Machu Picchu kolem tisícovky obyvatel. Přestože byli tito lidé vzhledem k poloze města izolovaní od okolního světa, zdejší půda a příroda jim nabízela vše, co potřebovali k životu. V 16. století bylo Machu Picchu z dosud nezjištěných příčin opuštěno a pomalu jej pohlcovala džungle.

Machu Picchu

Neobjevili jej Španělé během conquisty v 16. století ani nikdo jiný. O zarostlém chrámu vysoko nad údolím řeky Urubamby vědělo jen několik farmářů. Před okolním světem tak zůstalo město ukryto až do roku 1911, kdy sem místní obyvatelé dovedli amerického historika Hirama Binghama, jež hledal bájnou Vilcabambu. Bingham si tehdy nebyl vůbec jistý, co ve skutečnosti našel, ale věděl, že jeho nález je až neuvěřitelně významný. V letech 1912 a 1915 podnikl další objevné expedice, které měly pomoci odhalit původ a smysl tohoto města. S jistotou se však dodnes nepodařilo zjistit, k čemu vlastně Machu Picchu sloužilo, kdo konkrétně jej postavil a kdy. Vzhledem k poloze města je však jisté, že neplnilo žádnou obchodní ani vojenskou funkci. V každém případě nesporné úsilí, které bylo věnováno jeho výstavbě, svědčí o tom, že bylo pro tvůrce opravdu významné a chovali jej ve velké úctě. V roce 2007 bylo Machu Picchu vyhlášeno za jeden ze sedmi novodobých divů světa.

Machu Picchu

Machu Picchu leží v nadmořské výšce 2430 metrů. Tak vysoko bylo město vystavěno údajně proto, že Inkové uctívali Boha Slunce jménem Inti a chtěli tak být svému božstvu blíže. Město tvoří asi dvě stovky kamenných staveb, obytných domů i chrámů, ústřední náměstí Central Plaza a královský palác. Kolem dokola je obklopeno terasovými políčky. Od hlavního vchodu vede stezka skrz několik malých inckých budov až k prvnímu výhledu na Machu Picchu, který každého jistě ohromí. Po pravé straně se nachází budovy, které patřily k výrobní, vězeňské a rezidenční části města. Za nimi se zvedá typický nepřehlédnutelný vrcholek hory Huayna Picchu, která nechybí na žádném obrázku ani pohlednici tohoto ztraceného města.

Machu Picchu

Nalevo od náměstí se nachází budovy královského sektoru a hlavní chrámy, včetně astronomické observatoře, kde se nachází tzv. Intihuatana, neboli „Místo, kde je připoutáno slunce“. Kámen sloužil k náboženskému obřadu konanému při zimním slunovratu, kdy se Inkové snažili zastavit slunce na jeho dráze a zabránit mu, aby zmizelo z oblohy. Inčtí kněží rovněž mohli díky této skále a její poloze vůči nebi s jistotou předpovídat nejkratší den v roce.

Machu Picchu

Klikatým schodištěm je možné se dostat k Domku správce hřbitovní skály, odkud se naskýtá nádherný výhled na celé město rozkládající se pod vámi. Při procházce po Machu Picchu nevynechejte krásnou a často fotografovanou inckou bránu ani Sluneční chrám, který je jedinou budovou s kruhovými zdmi. Cestou pod Slunečním chrámem se dostanete ke královské hrobce, kterou tvoří jeskyně vyzdobená jedněmi z nejlepších kamenických prací na celém Machu Picchu. Severním směrem se rozkládá dlouhá řada obřadních lázní či kašen. Je jich celkem 16 a voda kaskádovitě proudí z jedné do druhé. Když vstoupíte na Posvátné náměstí, můžete se kochat pohledem na Chrám tří oken a poškozený Hlavní chrám, u něhož stojí kámen znázorňující Jižní kříž.

Machu Picchu

Ve vězeňské části města si můžete prohlédnout Chrám kondora, který byl pojmenován podle skály vytesané do tvaru hlavy kondora. Za touto skálou se pak nachází ještě další skaliska připomínající roztažená křídla. V této části Machu Picchu se nachází také Intimachay (Sluneční jeskyně) osvětlená dlouhým a úzkým oknem, kam nejvíce světla proudí za zimního slunovratu. Všechna tato zmiňovaná místa je možní navštívit během organizované prohlídky s průvodcem. Existují však stovky dalších, většinou bezejmenných budov, které je možné prozkoumat. Hodně návštěvníků se vydává zdolat horu Huyana Picchu, nebo jdou k padacímu mostu Puente Inca. V těchto místech už je možné se procházet krásným mlžným lesem daleko od davů turistů.

Machu Picchu

Návštěvníci přijíždějí do Machu Picchu nejčastěji z Cuzca. Takový výlet však zabere celý den a navíc se většina z nich dostane k ruinám města uprostřed dne, kdy je Machu Picchu doslova zaplaveno davy turistů. Mnohem lepší je najít si ubytování v městečku Aguas Calientes, které leží ve výšce 2060 m. n. m. Jde o rušné městečko sevřené horami a řekou Urubambou, které bylo pojmenováno po horkých pramenech, jenž se nachází cca 10 minut chůze z centra města.

- jpa - 

Článek byl zobrazen 12 761 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Peru

Originální zájezdy do Latinské Ameriky za dostupné ceny. Dovolená zaměřená na zážitky, relaxaci a poznání s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko